Skip to content Skip to sidebar Skip to footer

Östenitik paslanmaz çelik yüzde 16 ila 26 krom ve yüzde 35’e kadar nikel içeren paslanmaz çelik türüdür. En yüksek korozyon direncine sahip paslanmaz çelik türüdür. En önemli özellikleri ısıl işlemle sertleştirilememeleri ve manyetik olmamalarıdır. Kullanılan en yaygın ostenitik paslanmaz çelik türü, yüzde 18 krom içeren 304 kalite çeliktir.

ÖSTENİTİK NEDİR?

Östenitik paslanmaz çelikler, paslanmaz alaşımlı çelik ailesi arasında en popüler kalitedir. Bu çelikler yüksek korozyon direnci ve geniş bir aralıkta sıcaklık stabilitesi ile bilinir.

Yüzde 16 ile yüzde 30 aralığında krom ve orta ila yüksek oranda nikel içerir. Bu kaliteler, sertliği artırmak için ısıl işleme tabi tutulamaz. Östenitik paslanmaz çelikler manyetik değildir. Ama en yaygın kullanılan sınıflardır.

Östenitik paslanmaz çelikler, yüz merkezli kübik (FCC) kristal yapıları veya kübik küreler ile ayırt edilir.

Östenitik kalitelerde büyük miktarda nitrojen bulunur. Yüzey merkezli kübik (FCC) yapının stabilitesini sağlamak için östenitik kalitelere manganez ve bakır gibi diğer elementler de eklenebilir.

Östenitik paslanmazlar ısıl işlemle sertleştirilemez. Bununla birlikte, sertlikleri ve mekanik mukavemetleri soğuk işlemle arttırılabilir. Sertliği arttırmanın diğer yöntemleri arasında nitrojen eklenmesi ve çökeltme sertleştirme işlemi yer alır. Östenitik paslanmaz çelikler işlenerek sertleştirildiklerinde hızla güç kazanırlar.

İş sertleştirme işleminin tavlama ile birleştirilmesiyle, fabrikasyon parçalar ve bileşenler, istenen bükülebilirlik ve mukavemet gereksinimlerine göre tamamlanabilir.

Östenitik paslanmazlar, süneklikleri ve geniş bir sıcaklık aralığında sürdürülen mekanik mukavemetleri nedeniyle en düşükten (kriyojenikten) en yüksek sıcaklık aralığına kadar kullanılabilir. 

Östenitik çelikler tavlanmış durumda manyetik değildir, ancak soğuk işlendiğinde biraz manyetik hale gelebilirler. Özellikle düşük veya kriyojenik sıcaklıklarda mükemmel tokluğun yanı sıra iyi şekillendirilebilirlik ve kaynaklanabilirliğe sahiptirler. Östenitik kaliteler ayrıca düşük bir akma gerilimine ve nispeten yüksek çekme mukavemetine sahiptir.

ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİK ÇEŞİTLERİ

Östenitik paslanmaz çeliğin çeşitleri kullanım alanlarına ve içerdiği krom/nikel miktarına göre farklılaşır.

Östenitik çelikler iki gruba ayrılabilir: 300 serisi ve 200 serisi. 300 serisi çelikler en az yüzde 8 nikel içerirken, 200 serisi çeliklerde bu nikelin yerine nitrojen veya manganez gibi daha ucuz alaşımlar alır.

Bu çeşitleri (kalite) şöyle sıralamak mümkündür:

304LN, 310, 310S, 314, 316, 316L, 316LN, 317, 317L, 321, 347, 201, 304, 308, 305, 304L, 316Ti çelik türleri de bu gruba dahildir.

304

Klasik yüzde 18 krom, yüzde 8 nikel içeren östenitik paslanmaz çeliktir. İyi korozyon direncine sahip çok amaçlı bir üründür ve iyi şekillendirilebilirlik ve kaynaklanabilirlik gerektiren çok çeşitli uygulamalar için uygundur.

304 L

Korozyon direnci, 304 kalite paslanmaz çelik ile hemen hemen aynı seviyededir ve oldukça iyidir. Isıl işlem olmadan korozyon direnci yüksektir. Genellikle 400 derecenin altında sıcaklıklarda kullanılır.

304LN

304 kalite östenitik paslanmaz çelik en yaygın kullanılan paslanmaz çelikler arasındadır. 304LN paslanmaz çelik kalite, 304 paslanmazın azot güçlendirilmiş halidir. Yüzde 18- 20 arası krom, yüzde 8 – 12 arası nikel içerir. Eser miktarda manganez, silisyum, azot, fosfor, karbon, sülfür ve demir içerir.

310

Paslanmaz çelikler arasında ısıya en dayanıklı olan kalite ve çeşittir. Bu dayanım yüksek krom ve nikel içeriği ile ilgilidir. 1250 dereceye kadar oksidasyona dayanıklıdır. 800 dereceye kadar sürtünme kabiliyeti yüksek olan bu çelik kimya ve petro-kimya endüstrisinde kullanılır.310 paslanmaz çeliğin yaygın biçimde kullanılan üç farklı versiyonu vardır. 310, 310S ve 310H kalitelerdir. Bu üç versiyon arasındaki temel fark, içerdikleri karbon miktarlarıdır.

314

Oda sıcaklığında bile östetinik yapıdadır. Bu durum içerdiği yüksek nikel oranı ile ilgilidir. Sertlik almaz. Manyetik değildir. Yüksek nikel ve krom oranı korozyon direncini artırır.

316- 316L- 316LN

316 kalite paslanmaz çelikler, yüzde 16 krom, yüzde 10 nikelden oluşur. Ayrıca yüzde 2 oranında da molibden içerir. Molibden ekstra korozyon direnci sağlarken, aynı zamanda yüksek sıcaklıklara dayanım direnci verir.

317, 317L

Östenitik paslanmaz çeliğin düşük karbonlu versiyonudur. Yüksek mukavemet ve korozyon direncine sahiptirler.

321

Makina imalatının olduğu, aşınmaya karşı direnç istenen üretimlerde, 800 veya altında sıcaklığın gerektiği ortamlarda kullanılan türdür. Daha ekonomik bir paslanmaz çelik türüdür. Korozyon direnci ve sıcaklığa dayanımı yüksektir. Yüzde 17- 19 oranında krom içerir. Yüzde 9- 12 oranında nikel içermektedir. Çok yüksek sıcaklıklarda kullanılması tavsiye edilmez.

347

347 paslanmaz çelik, 400 ila 800 derece arası sıcaklıklarda yüksek korozyon dayanımı gösteren bir paslanmaz çeliktir. Ancak işlenebilirliği çok da kolay değildir.

201

İçeriğinde daha az nikel bulundurur. Manyetikleşme yapmamaktadır. Mutfak eşyaları, pişirici ekipmanları, endüstriyel mutfak malzemeleri gibi alanlarda kullanılırlar. Östenitik paslanmaz sac, şerit, rulo, boru ve profil şekillerinde bulunmaktadır.

308

Yüzde 20 krom, yüzde 11 nikel içerir. Genellikle restoran ve damıtım ekipmanlarında, kimyasal tanklarda ve kaynak teli imalatında kullanılır.

316

316 paslanmaz çelik, 304‘e göre çok daha dirençlidir. Korozyon direnci daha yüksek ve kullanım sıklığı daha yoğundur. İnşaat sektörü, köprü kirişleri gibi yüksek direnç isteyen kullanım alanlarında yoğun şekilde kullanılır, sebebi de kolay bükülebilme ve kaynaklanabilme özelliğidir. Ayrıca kolay temizlenebilir olması gıda üretimi yapılan uygulamalar ile mutfak malzemelerinde kullanımını da yaygınlaştırmıştır.

ÖSTENİTİK ÇELİK ÖZELLİKLERİ

  • Manyetik değildirler.
  • Korozyon dayanımı yüksektir.
  • İşlenebilirliği ve kaynaklanabilirliği üst düzeydedir.
  • Isıl işleme tabi tutulamazlar.
  • Haddelemeyle sertleştirilebilirler.
  • Süneklik özellikleri yüksektir.

KULLANIM ALANLARI

Östenetik paslanmaz çelik dünyada üretilen tüm çelik türlerinin yüzde 70 ‘ini kapsayacak kadar geniş bir ürün yelpazesine sahiptir. Bu nedenle kullanım alanı oldukça yaygındır ve esnek kullanım imkanı sunar. Özellikle 304 kalite paslanmaz çelikler, tüm dünyada açık ara en çok talep gören östenitik paslanmaz çeliktir.

Kimya ve petro kimya, mutfak gereçleri, inşaat sektörleri, petrol boru hatları, şehir içi gaz, içme suyu ve kanalizasyon şebekelerinde kullanımı vardır. Ağır sanayide kullanımı oldukça yaygındır.

AVANTAJLARI

Kolay işlenebilmesi ve kaynaklanabilir olması en önemli avantajıdır. Dünyada en çok üretilen ve en çok kullanılan paslanmaz çelik türünün östenitik olmasının asıl nedeni korozyon direncidir. 

Yüksek ısılarda kullanımı östenitik paslanmaz çeliğin avantajları arasında yer alır.

HİZMETLERİMİZ

Hilde olarak paslanmaz grubunda ihtiyacınız olan tüm malzemeleri sizin için getiriyoruz. Hangi sektörde olursanız olun paslanmaz çelik çeşitleri için bize ulaşmanız yeterlidir.

Ayrıca paslanmaz çelik, krom ve benzer malzemelerin hepsi için ağırlık hesaplamasını hangi malzeme için istiyorsanız sayfamızda bulabilirsiniz. Tüm ürün gruplarına ait paslanmaz boru, çubuk, köşebent, lama, sac, profil ve demir ağırlık hesaplama için de HİLDE yanınızda.

Metal ağırlık hesaplama yapmak için hangi ürün grubuna ihtiyacınız varsa, menüde ona tıklamanız yeterli olacaktır.

Alanında uzman ve deneyimli ekibimiz sizin için burada…

ÖSTENİTİK PASLANMAZ ÇELİK FİYATLARI

Östenitik paslanmaz çelik fiyatları için gelmeniz gereken adres de HİLDE. İhtiyacınız olan miktarı söyleyip fiyat alın, ürünleriniz en kısa sürede elinizde olsun, üretim devam etsin…

SIK SORULAN SORULAR

Östenitik paslanmaz çelik ile ilgili sık sık sorulan sorular da vardır. En çok sorulan soru ise östenitik yapı nedir? sorusudur. Aslında bu soru ve cevabı östenit nedir sorusu ile aynıdır.

Östenit çoğunlukla demir ve karbondan oluşan katı bir çözeltidir. Yüz merkezli kübik kristal yapıya sahiptir. Demir ve karbona ek krom, nikel ve diğer küçük alaşımlardan oluşur.